Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zažeňte podzimní deprese - pořiďte si štěně

Dny se krátí, léto je pryč a dalších pár měsíců nás bude obšťastňovat jen šero, mokro a zima. Nebude trvat dlouho a mrcha deprese zaklepe na naše ubedněná okna. Ovšem pouze v případě, že nemáme doma - ŠTĚNĚ!

Asi to má většina z nás někde hluboce geneticky zakořeněné - toužíme tulit se k měkkým huňatým chlupáčům, kteří nás bezmezně obdivují, olizují a milují. Kdo to nikdy nevyzkoušel neuvěří, ale na podzimní a zimní deprese jsou naší čtyřnozí miláčci tou nejlepší medicínou.

Kdo nezažil, neuvěří.  Doufám ale, že i takové z vás můj dnešní příběh ze života našeho ďáblíka, kterému při narození zapomněli vyndat baterky, pobaví. Tentokrát to bude krátká vzpomínka na jeho štěněčí dny.

Sluníčko svítí, ptáčkové štěbetají a raslík Rastík se těší na svůj první, dlouhý, letní výlet.

Věřte mi, nebo ne, ale každé šetiměsíční štěně miluje výlety. Už od samého rána, jen co nám to kouzelné slovo „výlet“ uklouzlo omylem nahlas z úst, běhá po bytě jako janek a nepřetržitě poštěkává.

Se štěněcím nadšením se motá pod nohama a svým studeným čumáčkem kontroluje každičkou připravenou tašku. Pro jistou zkontroluje i všechny boty v předsíni a svůj vlhký černý knoflík nezapomene zabořit ani do modrého igelitového pytlíku se smetím, který je připravený u dveří.

Výlety z města, to má náš raslík Rastík rád. Aby ne, tolik pachů, vůní a smrádků patřících zvířátkům, co ještě neviděl, to se v městském parku nikdy nenasaje a nevysaje!

Budu čuchat a běhat, dokud mě tlapky ponesou, slibuje si nezastavitelné štěně při asi stopadesátem okruhu bytem.

Zatáčka kuchyní následovaná ladným skluzem na koberečku v předsíni a…

Na chvíli ztuhne s přední polovinou těla u země, hlavou přimáčknutou k podlaze, prdelkou vysoko nahoře a s vesele se mrskajícím ocáskem upře ostražitá, černá, jiskrně zářící očka na páníčka s připravenými červenými kšírami.

Á á á, jdeme si hrát! zaňafe zvesela a znovu vyrazí. Rychlá klička, proběhnout mezi koleny páníčka a šup pod židli. Drápky zaklapou po dřevěné podlaze, stůl nad ním se otřese po ostře vybrané zatáčce a kolizi s koberečkem, který se tak nějak a rozhodně nedobrovolně přesunul z předsíně do kuchyně.

BUM BÁC! Padající slánka s pepřenkou, ani kymácející se židle a dokonce ani panička s doširoka roztaženýma rukama nedokáže zastavit rozjařené štěně.

Další klička, osmička a pak už jen dokonalý průběh skrz paničku, pohupující se mezi dveřmi jako trénovaný hokejový brankář. Podařilo se. Panička úspěšně ztrácí rovnováhu zatímco štěně vesele štěká a zmizí v obýváku.

Sedačka. Křeslo. Okenní parapet… Na chvíli se zastaví a růžovým jazýčkem zvlhčí čumáček. Vypadá jakoby se smál, když těká očkama kolem a sleduje páníčka, který se probíhá dveřmi a opět se k němu blíží.

Chyť si mě! štěkne vesele, odrazí se, doskočí na desku konferenčního stolku a spolu s několika výtisky novin sklouzne na zem.

Jejda. Jak široký, tak dlouhý Rastík se rozplácne přímo před páníčkem. Mrskne sebou ve snaze se dostat zpátky na nožky, ale páníčkova ruka už mu nekompromisně svírá ocásek. Kde se vzala tu se vzala doběhne i udýchaná panička a chytá ho za přední nožičky. Rastík se mrská, kroutí, svíjí a přetáčí. Nožky vlevo, hned zas vpravo, hlavičku nahoru a dolů, brání se, co může, ale proti dvou lidským obrům  nezmůže.nic Kšíry jsou nasazeny.

No nevadí, blafne se staženým ocáskem. Jeho ego právě utrpělo velkou porážku. Pak se ale zamyslí. Kšíry? Ne obojek? To znamená…. Bude se běháááát!

Jedna z lidských rukou ho za kšíry táhne k předsíni. Jde dobrovolně, skoro by se dalo říct že nadšeně. K čertu s kšírama jestli to vážně znamená, že se jede na výlet.

Dveře kolem něj se zavírají. Předsíň je neprodyšně utěsněna. Ve chvíli kdy je zase volný rozbíhá se k hlavním dveřím a kde natěšeně přimáčkne svůj čumáček mezi podlahu a spodní roh dveří, přesně v místě, kde se otevírají. Nasává vzduch z chodby, netrpělivě přešlapuje a vrtí ocáskem, připravený vyrazit, jen co se ty protivné dveře otevřou.

Ňaf, ňaf, co vám lidem tak trvá?! Jedem. Ňaf. Honem, les čeká!“ pobafává si Rastík a čumáček vměstnává co nejvíce do škvýrky.

Je to tady! Konečně!

Dveře se pohnou, zaskřípají, Rastík maličko couvne a než mu panička stihne připnout vodítko, vyrazí. Rozeběhne se ze schodů, vrazí do sousedovic Karlíka, v přízemí udělá kotrmelec a než se dveře za rodiči Karlíka zavřou, je na ulici.

Domovní dveře se s klapnutím zabouchnou. Cvaknutí zámku ho přiměje se otočit. Páníček a panička nikde. Nikdo nevolá, nikdo neběží. Je sám. Zastaví a s výrazem lehce spráskaného psa, s čumáčkem u země a sklopenýma ušima popojde zpátky. Ve chvíli, kdy se dveře rozletí a uřícený páníček s vodítkem v ruce o něj mále zakopne, uvědomí si Rastík, že ještě nesplnil své psí poslání - najít tu velkou plechovou věc na kolech, která uvnitř tak pěkně voní kůží a ve které se jezdí do lesa, protože ví, že lidi neumí čuchat musí jim pomoct - pamatuje si jak ho vždycky na ulici vybízejí: Hledej, Rastíku, hledej.

Dneska to zvládne sám!

Chvíli běhá sem a tam, hledá., čuchá.

Ňaf, támhle je! nakonec radostně zaštěká vyrazí a pokusí se, bez ohledu na to, že jsou dveře auta zavřené, nastoupit.  Kňučí, štěká, bafá a vytrvale skáče na „své“ zadní dveře. Drápky škrabou a krabice pod nimi hlasitě skřípe.

„FUJ!“ kříčí páníček a na kovové krabici bliknou oranžová světýlka. Konečně. Dveře se otevírají a Rastík na nic nečeká šup a je vevnitř.

Tááák, předodjezdní kontrola! Než ostatní nastoupí je třeba tlapkami důkladně orazítkovat všechna sedadla, očuchat koberečky a hlavně nezapomenout olízat to kulaté, co s tim páníček celou dobu na výlet kroutí. Ještě kapsy ve dveřích, vytáhnout balíček kapesníku, vytáhnout kapesníky…

Jeden sem, jeden tam… Rastík vesele poskakuje, rozhazuje kapesníky a na celé kolo ňafá. Zvědavý čumáček nezapomene strčit ani do toho nejposlednějšího kouta.

A je to!

Udýchaně se usadí na „svém“ sedadle a počká až ho přiváží. Bez toho prý krabice do lesa nepojede… Světe div se. Radostí, že jede na výlet páníčkovi dokonce i vděčně olízne ruku.

Nervózní a se všemi svaly napnutými – jen a jen vyrazit, sleduje páníčka a paníčku, jak si přes břicha natáhnou svá široká vodítka a ve chvíli kdy kovová krabice temně zavrčí, zvrátí hlavu dozadu a hlasitě  zavyje svou odpověď pro ni.

Mokrý čumáček spokojeně přimáčkne k okýnku a začne vyhlížet, přešlapovat, olizovat, funět a poštěkávat .

Jedém Krabice! Na léééés!

 

 

 

 

Autor: Jana Hrubešová | úterý 23.10.2018 11:37 | karma článku: 21,00 | přečteno: 614x
  • Další články autora

Jana Hrubešová

Holky pekelné (3. díl)

Blíží se jaro, s ním i teplé dny a letní móda. Je na čase začít hubnout. Opět Pokud patříte mezi ty, které se stále, marně a opakovaně snaží a výsledek se dostavuje sporadický - poradím vám - pořiďte si kotě! Nebo raději dvě!

28.2.2022 v 10:10 | Karma: 16,67 | Přečteno: 259x | Diskuse| Ona

Jana Hrubešová

Holky pekelné (2. díl)

Jako pejskařka jsem zpočátku byla nadšená, že kočičky nebudu muset venčit. Rozespalé, mokré a na kost promrzlé procházky nikdy nepatřily mezi mé oblíbené činnosti. Představa tak byla: Jednou denně uklidím, co vyrobily a je hotovo

21.2.2022 v 9:25 | Karma: 16,33 | Přečteno: 287x | Diskuse| Ona

Jana Hrubešová

Holky pekelné (1. díl)

Kočky jsou prý dobré pro naše duševní zdraví! Já si tak jistá zas už tak nejsem! Jak jsem k Sphynxkám jako zavilá pejskařka přišla? Neuvěřitelně, nepochopitelně, ale vlastní silou....

14.2.2022 v 10:22 | Karma: 21,43 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ona

Jana Hrubešová

Samo sebou

Petruška pro jednou a navzdory své hyperaktivitě stála a čekala, až jí svléknu tričko a sukýnku. Tahala za mašličky na růžových plavečkách, prohlížela se ze všech stran a snad už po patnácté se mě zeptala, zda jí to opravdu sluší.

25.1.2019 v 11:39 | Karma: 18,28 | Přečteno: 457x | Diskuse| Ona

Jana Hrubešová

Předplacenka

Horko. Je mi horko. Byla jsem zamotaná v těžké přikrývce. Tedy... Alespoň v to, jsem po včerejším flámu doufala, protože má maskárou slepená víčka odmítala spolupracovat. Uff! asi chvíli potrvá, než je rozlepím.

20.12.2018 v 16:41 | Karma: 20,24 | Přečteno: 585x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 630x
Inspirují mě příběhy lidí, zvířátek, budov... Vlastně všeho a všech... ráda je poslouchám, ráda i vyprávím. Každý v sobě nese příběh.

Možná je šťastný, možná smutný a možná právě ten váš je podobný tomu, který teď vyprávím.

Chcete vědět více? Najdete mě na www.janahrubesova.cz